Akademicki Klub Turystyczny

Oddział Wrocławski PTTK
Polskie Towarzystwo Turystyczno-Krajoznawcze


Menu:

AKT Wrocław
Aktualności
Imprezy
Archiwum
Wydawnictwa
Ciekawe linki
Napisz do nas

Jabłkowe szaleństwo 2007 - przepisy

Zobacz jak było na Rajdzie "Jabłkowe szaleństwo"

Jabłka duszone w śmietanie
Wykonanie: Andrzej "Astronom" Wojciechowski

Składniki: 0,5 kg kwaśnych jabłek, 4 łyżki cukru, łyżka masła, pół szklanki śmietany (najlepiej 18%), 8 g cukru waniliowego.

Stopić masło w rondelku. Jabłka umyć, obrać, przekroić każde na pół, wydrążyć gniazda nasienne i pokrajać na plasterki. Wrzucić je do rondelka, dodać cukier. Zamieszać tak, by cukier był wszędzie między plasterkami. Dusić do miękkości plasterków na małym ogniu (ok. 10 minut; plasterki mają być zupełnie miękkie, nie mogą się rozdziamgać na maź). Wylać jabłka z sokiem, który puściły przy duszeniu, na salaterkę. Polać z wierzchu śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym. Oblizać się i przystąpić do konsumpcji.


Sok jabłkowy
Wykonanie: Waldemar Brygier

Składniki: jabłka w dowolnej ilości, sokowirówka

Jabłka umyć dokładnie, następnie pokroić i wyciąć gniazda nasienne, skórki pozostawić. Wsypujemy jabłka do sokowirówki, włączamy ją i po chwili sok leje się do dzbanka. Pyszny, 100-procentowy, najprawdziwszy sok.


Szarlotka I
Wykonanie: Barbara Malinowska

Składniki: 120 gram masła o temperaturze pokojowej, 70 gram cukru, 1 cukier waniliowy, 1 jajo, 3 łyżki oliwy, 250 gram mąki pszennej, szczypta soli, można dać dwie łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto wyrobić i rozwałkować na dużej blasze. Piec ok. 15-20 min w temp. 200 stopni Celsjusza. Jabłka obrać ze skórek i wykroić gniazda nasienne. Pokroić na cząstki, wrzucić do garnka, dodać do smaku cukier, cynamon, rozgotować. Następnie nałożyć masę na ciasto i gotowe. Smacznego...


Szarlotka II
Wykonanie: Katarzyna Potocka-Brygier

Składniki: 50 dag mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 15 dag cukru pudru, 20 dag masła lub margaryny, 2 jajka i 3 łyżki kwaśnej śmietany

     Na stolnicy zagnieść ciasto z mąki z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, masłem lub margaryną, jajek i kwaśną śmietaną. Podzielić na dwie części, rozwałkować. W zasadzie powinno się jedną część podpiec na kremowo (w temperaturze 210°C), wyłożyć na nią jabłka starte na tarce lub rozgotowane na marmoladę i nakryć drugim plackiem, pokłuć wierzchnią warstwę widelcem i całość upiec na rumiany kolor.

     Do przygotowania szarlotki w warunkach polowych można jednak upiec oba placki w domu i przewieźć do Marczowa. Tam zebrać parę kilo jabłek, obrać, pokroić, wyrzucić pestki i robaki, resztę rozgotować, dodać cynamonu i ewentualnie cukru do smaku i gorącą masą przełożyć placki. Po przestygnięciu pokroić w kwadraty i jeść, najlepiej popijając sokiem z jabłek. Smacznego.